Faptul ca sunteti constienti de binecuvantarile din viata nu inseamna neaparat ca trebuie sa adoptati o atitudine de recunostinta; ci ca trebuie sa faceti in asa fel incat sa aveti parte de lucruri minunate in viata. Recunostinta este o perceptie generala pe care ne-am dori ca toata lumea sa o adopte, deoarece este mult mai pozitiva decat alternativa sa, adica interpretarea tuturor lucrurilor cu superficialitate.

In cadrul unui studiu despre recunostinta si bunastarea subiectiva, participantii si-au notat dispozitiile, comportamentul din timpul momentelor mai grele, perceptia in privinta sanatatii, simptomele fizice si fericirea generala din viata. Cercetatorii au descoperit ca subiectii care isi exprimau multumirea prezentau o bunastare net superioara.

Acestia au dedus ca gratitudinea ajuta oamenii sa simta fericirea mult mai intens. Oamenii de stiinta au conchis: „Rezultatele sugereaza ca axarea constienta asupra binecuvantarilor ar putea aduce beneficii emotionale si interpersonale individului.”

Cercetatorii care studiaza acest subiect se expun unei sarcini destul de dificile, deoarece este foarte greu de definit. Incep prin a spune ca „A fost conceptualizata precum o emotie, o atitudine, o valoare morala, un obicei, o trasatura de personalitate sau un raspuns pentru a trece peste diferite situatii. Cuvantul gratitudine deriva din latinul gratia, insemnand bunavointa, clementa sau recunostinta.”

Intr-un citat de P.W. Pruyser, cercetatorii arata ca formularile ce provin din radacina latina a cuvantului gratitudine fac referinta la „bunatate, generozitate, cadouri, frumusetea de a oferi si de a primi sau la faptul ca reusesti sa obtii ceva din nimic.”

Acestea sunt lucrurile de care veti avea parte atunci cand va aratati recunostinta

Domeniul psihologiei pozitive este relativ nou, dar psihologii sunt fascinati de rezistenta oamenilor pozitivi, care adopta o atitudine recunoscatoare, fata de cei care se axeaza mai mult asupra lucrurilor nefericite de care au parte.

Rar se intampla ca persoanele pozitive sa duca o viata in care sa nu fi pierdut pe cineva, dar in schimb, sunt capabile sa interpreteze pierderea precum un moment trecator de tristete, care le va inmulti bucuria altor momente fericite de care vor avea parte in viata.

Centrul Psihologic al pozitivitatii „este fondat pe credinta ca oamenii isi doresc sa duca vieti insemnate si multumitoare, sa isi cultive ce au mai bun in ei si sa isi amplifice experientele de iubire, de munca si de joaca.” Psihologii spera ca tratarea multor tipuri de boli mentale va fi mult mai usoara daca oamenii pot fi invatati sa devina constienti de binecuvantarile de care au parte in viata.

1. Va intariti prieteniile
Foarte multe dintre reusitele de care avem parte in viata se datoreaza sustinerii si ajutorului pe care il primim din partea prietenilor sau a celor care ne iubesc. Prin faptul ca ne exprimam multumirea fata de oportunitate sau de prietenie, ne aratam recunostinta fata de eforturile pe care altii le-au depus pentru noi. Aprecierea binecuvantarii prieteniilor noastre se rezuma la transmiterea deschisa a multumirilor. Atunci cand prietenii vostri se vor simti apreciati, exista sanse mai mari sa va ajute si in viitor.

Nu numai ca se vor simti mai bine atunci cand le sunteti recunoscatori pentru ajutor, dar si voi veti incepe sa fiti multumiti de voi insiva. Cercetatorii spun ca „Incurajarea oamenilor sa se axeze asupra beneficiilor pe care le dobandesc din partea altora ii va ajuta sa se simta iubiti si constienti de grija celor din jur.” Senzatia ca sunteti iubiti este un motiv foarte bun pentru a fi recunoscatori.

2. Capatati un simt al spiritualitatii
„Multumesc este cea mai buna rugaciune pe care o poate spune cineva. O spun de multe ori. Multumesc exprima gratitudine, o atitudine umila si intelegere.” – Alice Walker

Atunci cand suntem recunoscatori pentru un aspect pe care nu il putem atribui ajutorului unei anumite persoane, ne simtim binecuvantati de o forta net superioara noua. Este ca si cum am fost ajutati, sustinuti si iubiti de catre o fiinta careia ii pasa de noi. Gandirea ca acea energie ne-a indus atat de multa abundenta ne confera o cale de a ne conecta cu divinitatea.

Foarte multe persoane cred ca cu cat suntem mai recunoscatori divinului pentru binecuvantarile ce ni se intampla, pe atat de multe alte sanse si oportunitati vom primi in schimb.

3. Va imbunatatiti gandirea creativa
Ganditi-va astfel; o persoana care este recunoscatoare pentru iubirea si grija primita de la partenerul sau prezinta sanse mai mari de a-si arata recunostinta prin cuvinte si actiuni ce ii demonstreaza gratitudinea. Cineva care nu este recunoscator nu acorda timp sau efort gandindu-se la metode de a-si exprima multumirea.

Creierele noastre sunt mai active atunci cand alegem in mod constient sa ne recunoastem binecuvantarile versus momentele in care le privim cu superficialitate. Aceasta constienta de sine ne poate ajuta si in alte domenii din viata care necesita o gandire creativa.

4. Faceti fata mai bine stresului
Acordarea unui moment pentru a realiza binecuvantarile in timp ce treceti prin situatii nefericite reprezinta o metoda de a va redirectiona gandirea de la negativ catre pozitiv. In loc sa va concentrati asupra a ceea ce nu a mers cum va asteptati, va axati pe ceea ce ati invatat din experienta. Va petreceti mai putin timp avand o stare emotionala negativa, precum frica, furia sau teama si va reduceti ritmul cardiac pentru a va schimba catre o stare de acceptare calma, apoi bucurie odata ce momentele negative au trecut.

5. Va imbunatatiti dispozitia
Starile depresive, de anxietate sau furia pot fi directionate foarte repede catre fericire. Recunoasterea binecuvantarilor este o metoda usoara de a trece intr-o dispozitie pozitiva. Terapeutii incep sa ia in considerare practicarea gratitudinii precum o metoda eficienta ca pacientii sa se poata recupera in urma unei stari incipiente de depresie.

Incercati sa va notati sau sa folositi o aplicatie pentru a tine evidenta starilor voastre. Apoi, scrieti cel putin doua lucruri pentru care sunteti recunoscatori si apreciati-va din nou dispozitia. Ati putea fi placut surprinsi sa descoperiti ca starea voastra s-a imbunatatiti fata de ceea ce simteati inainte de a realiza binecuvantarile ce vi s-au oferit.

5 thoughts on “Voi pentru ce sunteti recunoscatori? Cercetatorii explica modul in care gratitudinea ne schimba vietile

  1. Mi-a placut foarte mult articolul si modul in care sunt prezentate solutiile pentru reducerea stresului. Este important sa ne dam seama ca avem puterea de a schimba modul in care reactionam la situatiile tensionate si ca exercitiile de relaxare pot face minuni pentru sanatatea noastra mentala.

  2. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra modului in care putem gestiona stresul in viata de zi cu zi. Sunt de acord cu ideea ca exercitiile de respiratie pot fi extrem de benefice si voi incerca sa le aplic si eu in rutina mea zilnica. Multumesc pentru sfaturi!

  3. Comunicarea este intr-adevar un aspect crucial in orice relatie, iar acest articol subliniaza acest lucru foarte bine. Abordarea pas cu pas prezentata m-a inspirat sa lucrez mai mult la relationarea mea cu partenerul.

  4. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a oferit cateva strategii practice de imbunatatire a comunicarii cu partenerul meu. Voi incerca cu siguranta sfaturile prezentate aici.

  5. Interesant articolul, mi-a deschis ochii asupra importantei de a avea o comunicare eficienta in cuplu. Am invatat ca ascultarea activa si empatia sunt cheia unei relatii sanatoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *