Puteti identifica caracteristicile unei persoane sociopate sau narcisiste? Cel mai probabil ca ati intalnit astfel de persoane de-a lungul vietii si nu v-ati dat seama. Este important sa intelegem ca toti sociopatii sunt narcisisti, dar nu toti narcisistii sunt si sociopati.

Multe dintre aspectele legate de personalitatile acestora se suprapun, dar motivele din spatele actiunilor lor sunt extrem de diferite. Un sociopat incearca sa controleze fiecare aspect al victimei, in timp ce pentru un narcisist, tot ce conteaza este ca atentia sa cada asupra lui.

Sunt similari din punct de vedere al tehnicilor de manipulare si a felului in care incearca sa obtina ceea ce isi doresc.

Acestea sunt cele mai comune 5 propozitii pe care narcisistii sau sociopatii le folosesc pentru a va scadea respectul de sine:

1. Urasc dramele

Pun accentul asupra faptului ca urasc dramele, dar daca priviti mai atent, vietile lor sunt formate din drame. Va lauda si va idealizeaza, facandu-va sa pareti deasupra tuturor; de fapt, sunt mincinosi patologici, adulteri in serie si joaca foarte bine rolul de victima. Cu toate acestea, va va fi greu sa ii descoperiti la inceput.

La cea mai mica mentiune de frustrare sau grija din parte voastra, va vor manipula sentimentele asa incat vor face sa para ca va place sa creati drame inutile.

2. Esti…

Nebun, gelos, bipolar, exagerezi si tot asa. Atunci cand tensiunea pare sa escaladeze, este momentul in care incep sa arunce in stanga si in dreapta cu astfel de cuvinte.

La inceput se vor plange despre fostii, despre colegi si prieteni care sunt nebuni, gelosi sau ranchiunosi si daca cumva cineva s-a despartit de ei, cel mai probabil vor spune ca fostii/fostele sunt inca indragostiti/e de ei. Dupa ce au terminat cu voi, veti fi aruncati in aceeasi oala ca si ceilalti.

3. Esti prea sensibil

Dupa toate laudele si complimentele, dintr-o data, va ignora. Fac asta pentru cateva zile fara motiv si totul face parte din planul lor pentru a va putea vedea reactia. Atunci cand au reusit sa va provoace, se vor elibera de orice responsabilitate si va vor acuza ca sunteti prea sensibili.

Odata cu progresul relatiei, vor incepe sa va insulte si sa va critice intr-o maniera subtila si copilareasca.

Va vor forta limitele pana cand o reactiune este inevitabila, atunci cand nu veti mai avea niciun sens si veti parea nebuni. Intr-un timp foarte scurt, treceti de la o persoana deschisa, extrovertita, la un maldar de nesiguranta si neincredere in sine.

4. Ai inteles gresit

Asta este una dintre favoritele lor. Narcisistii si sociopatii isi aleg cuvintele cu grija, special pentru a provoca o reactie. Daca faceti astfel, vor ajunge sa va foloseasca si cel mai probabil, vor nega intreaga poveste.

Aceasta metoda se numeste bagatelizare – manipularea unei persoane folosind jocuri psihologice, pana cand respectivul isi pune la indoiala sanatatea mentala.

5. Nu poti trai fara mine

Scopul principal al narcisistilor si sociopatilor atunci cand joaca toate aceste jocuri este sa va aduca intr-o stare in care credeti ca nu mai puteti trai fara ei. Fac acest lucru nu pentru a construi o relatie normala, ci pentru a va domina.

Nu trebuie sa lasati pe nimeni sa faca asta, pentru ca intotdeauna va vor lasa singuri, deprimati si intr-o stare deplorabila; si nu merita sa ajungeti asa pentru nimeni.