Puteti identifica caracteristicile unei persoane sociopate sau narcisiste? Cel mai probabil ca ati intalnit astfel de persoane de-a lungul vietii si nu v-ati dat seama. Este important sa intelegem ca toti sociopatii sunt narcisisti, dar nu toti narcisistii sunt si sociopati.
Multe dintre aspectele legate de personalitatile acestora se suprapun, dar motivele din spatele actiunilor lor sunt extrem de diferite. Un sociopat incearca sa controleze fiecare aspect al victimei, in timp ce pentru un narcisist, tot ce conteaza este ca atentia sa cada asupra lui.
Sunt similari din punct de vedere al tehnicilor de manipulare si a felului in care incearca sa obtina ceea ce isi doresc.
Acestea sunt cele mai comune 5 propozitii pe care narcisistii sau sociopatii le folosesc pentru a va scadea respectul de sine:
1. Urasc dramele
Pun accentul asupra faptului ca urasc dramele, dar daca priviti mai atent, vietile lor sunt formate din drame. Va lauda si va idealizeaza, facandu-va sa pareti deasupra tuturor; de fapt, sunt mincinosi patologici, adulteri in serie si joaca foarte bine rolul de victima. Cu toate acestea, va va fi greu sa ii descoperiti la inceput.
La cea mai mica mentiune de frustrare sau grija din parte voastra, va vor manipula sentimentele asa incat vor face sa para ca va place sa creati drame inutile.
2. Esti…
Nebun, gelos, bipolar, exagerezi si tot asa. Atunci cand tensiunea pare sa escaladeze, este momentul in care incep sa arunce in stanga si in dreapta cu astfel de cuvinte.
La inceput se vor plange despre fostii, despre colegi si prieteni care sunt nebuni, gelosi sau ranchiunosi si daca cumva cineva s-a despartit de ei, cel mai probabil vor spune ca fostii/fostele sunt inca indragostiti/e de ei. Dupa ce au terminat cu voi, veti fi aruncati in aceeasi oala ca si ceilalti.
3. Esti prea sensibil
Dupa toate laudele si complimentele, dintr-o data, va ignora. Fac asta pentru cateva zile fara motiv si totul face parte din planul lor pentru a va putea vedea reactia. Atunci cand au reusit sa va provoace, se vor elibera de orice responsabilitate si va vor acuza ca sunteti prea sensibili.
Odata cu progresul relatiei, vor incepe sa va insulte si sa va critice intr-o maniera subtila si copilareasca.
Va vor forta limitele pana cand o reactiune este inevitabila, atunci cand nu veti mai avea niciun sens si veti parea nebuni. Intr-un timp foarte scurt, treceti de la o persoana deschisa, extrovertita, la un maldar de nesiguranta si neincredere in sine.
4. Ai inteles gresit
Asta este una dintre favoritele lor. Narcisistii si sociopatii isi aleg cuvintele cu grija, special pentru a provoca o reactie. Daca faceti astfel, vor ajunge sa va foloseasca si cel mai probabil, vor nega intreaga poveste.
Aceasta metoda se numeste bagatelizare – manipularea unei persoane folosind jocuri psihologice, pana cand respectivul isi pune la indoiala sanatatea mentala.
5. Nu poti trai fara mine
Scopul principal al narcisistilor si sociopatilor atunci cand joaca toate aceste jocuri este sa va aduca intr-o stare in care credeti ca nu mai puteti trai fara ei. Fac acest lucru nu pentru a construi o relatie normala, ci pentru a va domina.
Nu trebuie sa lasati pe nimeni sa faca asta, pentru ca intotdeauna va vor lasa singuri, deprimati si intr-o stare deplorabila; si nu merita sa ajungeti asa pentru nimeni.
Am fost impresionat de abordarea holistica prezentata in articol, care subliniaza importanta echilibrului intre corp, minte si suflet in gestionarea emotiilor. Este cu adevarat valoros sa vedem ca exista multiple modalitati de a ne ocupa de stres si anxietate, inclusiv prin practicarea exercitiilor fizice si prin conectarea cu natura. Sunt incantat sa fiu incurajat sa adopt aceste strategii pentru a-mi imbunatati starea emotionala.
Articolul este foarte interesant si ofera informatii utile despre cum sa ne gestionam emotiile in situatii de stres. Sunt de acord cu ideea ca este important sa ne cunoastem si sa ne acceptam sentimentele, inainte de a incerca sa le controlam. De asemenea, sfaturile practice oferite in articol, precum respiratia profunda si tehnici de relaxare, sunt de mare ajutor in reducerea nivelului de anxietate.
Sunt recunoscator pentru informatiile oferite in acest articol, care ma ajuta sa inteleg mai bine mecanismele anxietatii si modalitatile prin care pot sa o gestionez. Recomand cu caldura acest site tuturor celor care se confrunta cu astfel de probleme.
Am fost impresionat de modul in care autorul a prezentat diferitele tipuri de anxietate si simptomele asociate acestora. Este reconfortant sa stii ca exista solutii pentru a face fata acestor probleme si ca nu esti singur in lupta impotriva anxietatii.
Articolul de pe acest site este foarte informativ si abordeaza cu claritate subiectul important al anxietatii. Sunt de acord cu ideea ca este esential sa constientizam ca aceasta afectiune poate fi tratata si gestionata eficient, prin terapie si alte metode de relaxare.