Crestinarea copilului este un eveniment important pentru parinti, nasi si cei apropiati lor. Botezul este primul eveniment religios important din viata bebelusului.

In organizarea acestuia sunt implicate mai multe persoane. Cei care au un rol important in organizarea acestor momente binecuvantate sunt nasii si parintii copilului. Se cuvine sa fie o conlucrare a acestora foarte buna pentru a iesi un Botez de Poveste.

Cine poate fi nasi sau nas de Botez ?

Botezul crestin este Taina prin care cel botezat in numele Sfintei Treimi devine membru al Bisericii. Prin Botez cel crestinat devine fiu al lui Dumnezeu dupa har. Deaceea Botezul se mai numeste ,, a doua nastere ” , dupa duh sau dupa har. Fara aceasta nastere , nimeni nu poate intra in Imparatia cerurilor.

Pentru a fi nasi sau nas de botez , in primul rand trebuie ca  acestia sa fie crestini ortodocsi, evlaviosi si  fideli Bisericii Ortodoxe.

Ei trebuie sa fie majori si  pilda de urmat pentru finutul sau finuta lor si sa le ofere indrumari frumoase. Nasii trebuie sa duca o viata crestina autentica, sa cunoasca invatatura ortodoxa.

In timpul slujbei Botezului trebuie sa zica Crezul sau Simbolul de credinta. Crezul este chitesenta invataturii crestine, alcatuit in primele secole crestine.

   Rolul Nasilor de Botez

Rolul nasilor de botez este foarte important. Deoarece pruncul nu popate sa marturiseasca credinta in Hristos, acest lucru il fac nasii. Ei sunt garanti in fata lui Dumnezeu si al oamenilor si isi asuma acest rol.

Cinstea de a fi nasi este deosebita, insa si responsabilitatile sunt pe masura. Asa cum arata Sfantul Vasile cel Mare, ei vor da socoteala in fata lui Dumnezeu de modul cum ii calauzeste pe finutii lor.

Ei au atat indatoriri spirituale /morale dar si anumite indatoriri in legatura cu slujba Botezului si petrecerea organizata in acest scop.

   Pregatirea parintilor si a nasilor pentru Botez

Atat parintii pruncului cat si nasii trebuie sa se pregateasca cum se cuvine pentru botezul pruncului lor. Inca inainte de nasterea pruncului, parintii au datoria de ase spovedi si impartasii cat mai des.

Aceasta tocmai ca pruncul sa se hraneasca inca din pantecele mamei cu Sfanta Impartasanie.

Dupa nasterea pruncului, in a 8 a zi , preotul vine la casa noilor parinti si citeste rugaciunea pentru mama cat si de punere a numelui. Se cuvine ca parintii sa puna copilului lor nume de sfant.

In a 40 zecea zi de la nastere, mama si pruncul vin la biserica pentru li se savarsi rinduila cuvenita.

Rugaciunea care se citeste pentru mama in aceasta zi, marcheaza sfarsitul perioadei de refacere a ei , dupa nastere. Tot an aceasta zi mama primeste Sfanta Impartasanie, dupa ce a fost Spovedita.

In aceasta zi pruncul este imbisericit in numele Sfintei Treimi. Astfel, pruncul este daruit lui Dumnezeu, asa cum pruncul Iisus a fost adus la Templul din Ierusalim la 40 de zile.

   Lucruri necesare pentru Ceremonia Botezului

Parintii si Nasii sau parintii spirituali trebuie sa pregateasca tot ceea ce este necesar pentru ceremonia Botezului.
Parintii trebuie sa aduca certificatul de nastere al pruncului.  De pe acesta , la biserica, se vor lua datele pentru intocmirea certificatului de Botez.

Parintii spirituali sau nasii sunt cei care pregatesc o sticla cu ulei de masline. Din aceasta sticla se pune in sticluta din trusoul de botez.

Uleiul de masline este semn al milei lui Dumnezeu care se revarsa asupra celui ce se boteaza. Uleiul de masline se foloseste in timpul slujbei de catre preot pentru ungerea copilului. Uleiul ramas se ia  acasa si se pune in candela din camera pruncului.

Nasii sunt cei care pregatesc pentru ceremonia religioasa, un trusou botez , lumanare botez si un rand de hainute noi pentru prunc.

Lumanarea pentru botez simbolizeaza Lumina lui Hristos , iar accesoriile sau florile cu care este infrumusetata simbolizeaza faptele bune  sau roadele credintei.

De ce trebuie sa tinem cont in alegerea trusoului de botez ?

Atunci cand alegem tinuta si trusoul pentru botez , trebuie sa avem in vedere cateva aspecte.

Aspectul trusoului de botez si al hainutelor este important. Nasii dimpreuna cu parintii sunt cei care aleg , culoarea , stilul, tematica in functie de preferintele lor. Insa trebuie sa tina cont si de semnificatiile Slujbei Botezului.

Culoarea alba are o semnificatie aparte, simbolizeaza puritatea. Deaceea majoritatea articolelor care fac parte din trusoul de botez sunt de culoare alba sau culori deschise. Hainutele albe, panza alba , prosopul alb simbolizeaza haina luminoasa in care este imbracat sufletul la Botez.

Un alt aspect important o reprezinta calitatea materialelor din care este executat trusoul de botez si hainutele.
Trebuie sa se tina cont de pielea sensibila a bebelusilor. Se cuvine sa se foloseasca materiale care nu irita pielea bebelusilor.

Bumbacul este prima otiune, fiind o tesatura moale si absorbanta. Copilul trebuie sa se simta confortabil in hainutele si articolele textile. Tesatura moale il face pe bebelus sa se simta in largul sau.

5 thoughts on “Recomandari pentru alegerea unui trusou de botez in 2023

  1. Sunt impresionat de modul in care autorul a reusit sa explice conceptele psihologice complexe intr-un mod accesibil si usor de inteles. Acest articol este cu adevarat valoros pentru oricine doreste sa-si imbunatateasca abilitatile de gestionare a stresului.

  2. Consider ca articolul ofera o abordare echilibrata si realista asupra modului in care putem face fata stresului. Faptul ca se subliniaza importanta gandirii pozitive si dezvoltarea unei perspective optimiste mi se pare foarte benefic.

  3. Am fost surprins sa aflu ca alimentatia poate juca un rol atat de important in starea noastra emotionala. Sfaturile practice oferite in articol privind consumul de alimente bogate in nutrienti sunt extrem de utile.

  4. Mi-a placut cum autorul a subliniat importanta comunicarii si a relatiilor sanatoase in gestionarea stresului. Cred ca este esential sa fim deschisi si sa discutam despre problemele noastre cu persoanele de incredere din viata noastra.

  5. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva utila asupra modului in care putem gestiona mai bine stresul in viata noastra. Sunt de acord cu ideea ca exercitiile fizice regulate si tehnici de relaxare pot fi eficiente in reducerea nivelului de anxietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *