Cautati atentia partenerului si nu vreti niciodata sa ii parasiti. Va ganditi la ei in fiecare minut din zi. Ambii aveti convingerea ca sunteti profund si iremediabil indragostiti unul fata de celalalt.

Se poate ca voi doi sa fi format o simpla conexiune?

V-ati putea intreba: Care este diferenta? Nu suntem mereu atasati de cei pe care ii iubim?

Suntem – dar respectiva legatura poate fi mai complicata de atat. Putem forma legaturi frumoase, bazate pe iubire reciproca si respect. Totodata, putem dezvolta senzatia distrugatoare de atasament datorate fricii sau nevoilor emotionale.

Care tip de conexiune este aplicat in relatia voastra?

Un studiu efectuat de catre Universitatea din Denver a identificat 3 tipuri diferite de astfel de legaturi. Nu toate dintre ele sunt benefice – dar fiecare este extrem de puternica.

Legatura formata pe siguranta

Adultii care se afla intr-o relatie bazata pe siguranta se sustin si se respecta unul pe celalalt. Ei formeaza o legatura construita pe grija si incredere reciproca. O relatie bazata pe legaturi sigure implica compromisuri.

Fiecare partener stabileste si respecta unele limite. O persoana atasata prin siguranta este capabila sa se ofere cu generozitate, timp in care isi mentine respectul de sine si simtul identitatii. Copiii invata sa formeze legaturi sigure atunci cand le vad pe acestea formandu-se in propria familie. Le pun in aplicare de-a lungul copilariei, formand si mentinand prietenii.

Persoanele ce au format o legatura bazata pe siguranta sunt capabile sa aiba incredere in iubirea partenerului si au asteptari realiste din partea relatiilor proprii. Acest tip de legatura este intalnit in relatiile fericite.

Legatura de anxietate

Legaturile bazate pe anxietate apar atunci cand un partener este disperat de a se implica intr-o relatie fantasmagorica. Le este teama ca acest lucru nu se va intampla datorita problemelor de abandon sau a unei lipse de legaturi fericite din timpul copilariei.

O persoana care a trecut prin experiente ce implicau legaturi bazate pe anxietate nu au deloc incredere in partenerul lor. In schimb, traiesc intr-o frica constanta de abandon si tradare. Le este frica sa fie singuri.

Acesta teama ii face sa se ataseze de partener extrem de repede. Au diferite asteptari emotionale de la partener, astepari nerealiste si putin probabil sa fie intalnite. Persoanele care sunt implicate intr-o astfel de relatie asteapta sa fie completate sau salvate de catre partenerul lor.

Ele cauta siguranta si securitatea. Acest tip de legatura nu este favorabil pentru o relatie fericita.

Legatura bazata pe ezitari

Persoanele care au fost ranite in repetate randuri sau care nu au invatat niciodata sa se ataseze intr-un mod sanatos ca si copii, pot forma legaturi bazate pe ezitare. In aceste relatii, unul dintre parteneri are o frica de intimitate ce il opreste din a forma legaturi cu cealalta persoana.

Se abtin din punct de vedere emotional. Desi acestia ar putea dezvolta sentimente de iubire pentru partener, sunt incapabili sa le expime in mod clar si respectuos. Pot deveni ezitanti intr-o maniera de nepasare, care conduce la distantarea lor de relatie.

Se implica foarte mult in munca lor, isi ignora partenerul, insala sau dispar. Ezitarea lor s-ar putea manifesta si intr-o maniera tematoare. Isi pot nega sentimentele, pot refuza sa se angajeze intr-o relatie sau pot evita emotional situatiile mai dificile.

Ce este important?

Iubirea necesita abilitatea de a avea incredere in partener. Pentru a va angaja intr-o relatie de iubire, trebuie sa fiti destul de generosi pentru a oferi dragoste si siguranta emotionala; si pentru a primiti aceleasi lucruri in schimb.

Iubirea, atunci cand este formata in urma unei legaturi bazate pe siguranta, se cladeste in jurul sentimentelor voastre pentru partener. Insa, legaturile bazate pe anxietate sau ezitare nu prea au de a face cu partenerul.

Ele fac referire doar la sentimentele neimpartasite si nevoile emotionale nesatisfacute. Asta nu este iubirea adevarata. Aceste relatii sunt alimentate de egoism, frica si control.

Mai degraba decat sa intareasca pe fiecare dintre parteneri, legaturile nesanatoase ii pot bloca in relatii epuizante emotional si nesatisfacatoare.

Rob Liano a spus Iubirea egoista doare, iubirea altruista vindeca. Refuzati sa va multumiti cu o iubire ce va raneste pe amandoi. Exista lucruri mult mai bune in lume si intr-o zi le veti gasi – dar numai daca continuati sa cautati.

3 thoughts on “Cele 3 tipuri de conexiuni: care dintre ele va influenteaza relatia?

  1. Consider ca este esential sa constientizam faptul ca anxietatea poate fi gestionata si controlata, iar articolul ofera o perspectiva optimista asupra acestei probleme. Recomand tuturor celor care se confrunta cu anxietate sa aplice sfaturile prezentate aici.

  2. Mi-a placut faptul ca autorul aduce in discutie diferite tehnici de relaxare si mindfulness, care sunt utile in reducerea nivelului de stres si anxietate. Este important sa ne acordam timp pentru noi insine si sa ne ingrijim atat fizic, cat si emotional.

  3. Articolul abordeaza foarte bine subiectul anxietatii si ofera solutii concrete pentru a o gestiona. Sunt de acord cu ideea ca este important sa ne acceptam emotiile negative si sa invatam sa le gestionam eficient, pentru a nu fi cuceriti de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *