Se spune ca englezii sunt punctuali si formali, dar daca suntem atenti la gradinile carora le-au dat numele, realitatea este cu totul diferita.

Gradinile englezesti au ceva idilic si romantic si scapa de perfectiunea liniara care caracterizeaza gradinile in stil francez. Acestea sunt mai salbatice si mai naturale decat acestea din urma, desi realitatea este ca sunt la fel de bine planificate.

Initial, in Anglia secolului al XVII-lea, gradinile erau un fel de cadru care imita natura, dar era de fapt artificial si studiat.Mai mult de trei secole mai tarziu, gradinile englezesti au inca un farmec aparte si de aceea se numara printre designurile preferate ale expertilor.

Asa cum am mentionat mai sus, gradinile englezesti isi propun sa recreeze o natura improvizata, unde neregularitatea, apa si detaliile decorative se impun in toata gradina si se caracterizeaza prin diferite specii de flori si plante care se amesteca liber la fel ca intr-o padure.

Daca esti determinat sa iti amenajezi gradina in stil englezesc, noi iti oferim toate informatiile de care ai nevoie pentru a cunoaste aceasta forma atat de romantica de a decora gradina de acasa.

Gazonul este esential

Intr-o amenajare de tip englezesc, gazonul joaca rolul principal. Acesta trebuie sa ocupe o suprafata destul de mare, de la 20 pana la 60% din intreaga gradina.

O peluza deosebita nu este usor de intretinut, asa ca e indicat sa alegi cu atentie tipul de gazon adaptat solului din curtea ta. Deoarece este elementul de baza, acesta trebuie sa fie in permanenta foarte bine ingrijit, des si lipsit de locuri in care se poate vedea pamantul.

Ca sa beneficieze de cat mai multa ploaie, gazonul se planteaza primavara si toamna, insa are nevoie si de udare regulata. Aerarea (asigurarea oxigenului in sol) si scarificarea (eliminarea resturilor vegetale din gazon) sunt, de asemenea, lucrari importante pentru a pastra frumusetea peluzei.

Opteaza pentru straturi luxuriante de flori

Cu cat este mai colorata si vibranta cu atat pare mai interesanta, iar florile sunt cele care reprezinta pata de culoare dintr-o gradina englezeasca. Vedeta acestui stil este trandafirul, insa se mai foloseste si hibiscus, hortensie, panselute, Phlox, galbenele, margarete, lavanda, violete, lacrimioare sau lupini.

Trandafirii se pot planta sub ferestre sau in jurul aleilor, iar cei cataratori pot fi utilizati pentru a delimita spatiile din gradina ori pentru a crea coroane, arcade si stalpi infloriti.

Ai foarte multa libertate in alegerea florilor si este indicat sa te bucuri de ele din belsug, dar nu uita ca plantele trebuie sa fie ordonate. Chiar daca contrastele puternice sunt permise, incearca sa nu folosesti mai mult de patru culori.

Combina plantele pretentioase cu cele rustice, asaza la soare florile care au nevoie de lumina intensa, diferentiaza zona de flori decorative de cea cu plante aromatice si construieste randuri de flori multicolore pentru un impact vizual maxim.

Planteaza garduri vii

Gradina amenajata in stil englezesc nu este limitata de garduri sau ziduri, asa ca daca iti doresti o alternativa ecologica pentru a imprejmui curtea foloseste tufisuri si garduri vii. Acestea vor oferi un aer specific gradinii tale si o atmosfera desprinsa din povesti.

Ia in considerare plantarea unor conifere, cum ar fi molidul ori tuia, planteaza garduri vii in spatele bordurii florale daca vrei mai multa intimitate si decupeaza peretii verzi in forma unui arc acolo unde acestia intalnesc aleile. Totodata, arcada verde decorata cu flori este si ea un element comun pentru gradinile englezesti.

Creeaza alei pentru delimitarea spatiilor

De regula, aleile sunt realizate in mod organic din pamant batatorit, roci, pietris sau piatra si serpuiesc de-a lungul copacilor si al gardurilor vii ca sa ofere impresia de continuitate.

Acestea trebuie sa para salbatice, dar in acelasi timp ingrijite, si sa fie iluminate corespunzator pentru a reda un cadru feeric pe timp de noapte. Dimensiunea unei alei nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 metri, iar la intalnirea a doua sau mai multe poteci se va crea un spatiu mai larg unde sa poata fi amenajata o pergola ori alt element decorativ.

Construieste un foisor

Gradina englezeasca trebuie sa beneficieze in mod obligatoriu si de un living in aer liber, utilizat ca spatiu de relaxare. Strans legat de arta peisagistica britanica, foisorul victorian este unul dintre cele mai cunoscute elemente ale acestui stil.

Poti incerca o structura cu influente orientale de tip pagoda, o pergola sau clasica constructie rotunda. Indiferent de alegerea facuta, te vei bucura de un loc umbrit in anotimpul cald.

Foloseste piese de mobilier si obiecte de decor adecvate

Intr-o gradina englezeasca perfecta, lemnul este principalul protagonist al exteriorului. Poti opta pentru o pergola pe care sa o acoperi cu glicine sau iasomie si care ofera intimitate adecvata si o nota naturala mediului.

Ca alternativa, panourile laterale din sticla sunt de asemenea foarte potrivite. Acestea lasa vederea deschisa spre gradina si, in acelasi timp, contribuie la izolarea zgomotului din jurul nostru.

In completarea pergolei, poti adauga un pod din lemn, autentic sau pur si simplu decorativ. Oricare ar fi functia sa, va crea un pas original si va da caracterul perfect gradinii tale. Putem incorpora in interiorul acestei structuri, canapele si fotolii confortabile, pentru a ne bucura de explozia de culoare atunci cand vrem sa ne relaxam in coltul nostru de rai.

Amenajarea gradinii poate fi facuta in enorm de multe feluri, insa pentru a accentua decorul si a oferi un plus de eleganta unei gradini, putem folosi o fantana arteziana, foarte usor de amplasat si decorat.

A crea o gradina engleza inseamna a da viata unui spatiu unde libertatea de exprimare se intalneste cu frumusetea naturii si in care armonia formelor este rezultatul prezentei simultane a luminii, a spatiului si a diferitelor culori.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

6 thoughts on “Amenajarea unei gradini in stil englezesc

  1. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat exemple concrete si solutii practice pentru a face fata emotiilor distructive. Este incurajator sa stiu ca exista modalitati eficiente de a ne elibera de anxietate, furie sau tristete si ca putem invata sa gestionam mai bine reactiile noastre emotionale.

  2. Articolul abordeaza o tema foarte importanta si ofera informatii valoroase despre cum putem gestiona emotiile negative. Sunt de acord cu ideea ca recunoasterea si acceptarea acestor emotii este primul pas spre vindecare si ca terapia poate fi de mare ajutor in acest proces.

  3. Consider ca acest articol este foarte necesar intr-o societate in care tot mai multi oameni se confrunta cu stresul si anxietatea. Gestionarea corecta a emotiilor poate aduce multe beneficii atat individului, cat si celor din jur.

  4. Sunt de acord cu ideea ca emotiile negative pot afecta sanatatea mentala si fizica a unei persoane. Articolul ofera solutii practice si usor de implementat pentru a face fata acestor emotii distructive.

  5. Am fost placut surprins de abordarea profunda a subiectului si de informatiile utile oferite. Este important sa invatam sa ne cunoastem emotiile si sa le gestionam corect pentru a avea o viata echilibrata si fericita.

  6. Articolul abordeaza foarte bine importanta gestionarii emotiilor negative si cum aceasta poate influenta starea noastra de bine. Mi se pare interesant modul in care sunt prezentate tehnicile de control al emotiilor si cum pot fi aplicate in viata de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *